ການກ້າແກ່ນຊາ
ການເກັບແກ່ນຊາ
ລະດູການທີ່ເໝາະສົມທີ່ສຸດໃນການເກັບແກ່ນຊາແມ່ນຢູ່ລະຫວ່າງ ທ້າຍເດືອນ ກັນຍາຫາ ຕົນເດືອນ ພະຈິກ, ໄລຍະນີ້ແກ່ນຊາແມ່ນສຸກດີສັງເກດເບິ່ງໝາກຊາຕ້ອງເປັນໝາກທີ່ແກ່ດີ, ເຮົາແກະເອົາເປືອກນອກອອກແລ້ວ ຈະສັງເກດເຫັນແກ່ນຊາທີ່ຢູ່ທາງໃນເປັນສີນາຕານເຂັ້ມແມ່ນສາມາດເກັບມາກ້າແກ່ນໄດ້ ຖ້າໝາກເປັນສີຂຽວ, ສີນ້ຳຕານຍັງ ບໍ່ເຂົ້າໝົດ ຫລື ເຂົ້າເຄິ່ງໜຶ່ງຍັງບໍ່ເຖິງຂວັນເຮົາຕ້ອງປະໄວ້ກ່ອນ.
ການປອກເປືອກແກ່ນຊາ
ແບບແກະເອົາແກ່ນເລີຍ:
ພາຍຫຼັງເກັບແກ່ນຊາມາແລ້ວແມ່ນ ນຳແກ່ນຊາມາແກະເອົາແກ່ນໂດຍກົງເລີຍ
ແບບຕາກແດດ:
ແມນ່ ນຳເອົາໝາກຊາທີ່ເກັບມາໄດ້ມາໃສ່ກະດົງ ຫືຼ ກະທົງໄປຕາກແດດ 1 ມເື້ ພື່ອໃຫ້ເປືອກຊາແຕກແລ້ວຈຶ່ງນຳມາແກະເອົາແກ່ນຊາອອກ, ວິທີນີ້ຈະສະດວກໃນການແກະເອົາແກ່ນຫຼາຍກວ່າ
ການຮັກສາແກ່ນຊາ
ວິທິ ທີ1: ເອົາໝາກຊາທີ່ແກ່ດທີ່ບໍ່ທັນແກະເປືອກມາໃສ່ເປົາ ຫືຼ ກະຕ່າ ເກັບໄວ້ໃນຮົມ ສາມາດເກັບຮັກສາໄວ້ໄດ້ 1 ເດືອນ ກໍສາມາດນຳໄປແກະແກ່ນຊາຢູ່ທາງໃນໄດ້.
ວິທິ ທີ2: ແກ່ນຊາບໍ່ຄືກັບແກ່ນພືດທົວໄປເພາະບໍ່ສາມາດເກັບໄວໄດ້ດົນ, ພາຍຫັຼງແກະແກ່ນແລ້ວບໍ່ຄວນປະໄວ້ ເກີນ 2 ມື້ ຫ້າມບໍ່ໃຫ້ຕາກແດດ ຫືຼ ຖືກ ແດດ, ຕ້ອງປະໄວ້ບ່ອນຮົມເທົ່ານັນ, ເພື່ອຮັກສາແກ່ນຊາໃຫ້ໄດ້ດົນແມ່ນຝັງດິນໄວ້ວິທີນີ້ສາມາດຮັກສາແກ່ນຊາໄດ້ສູງສຸດ 3 ອາທິດ
ວິທີຝັງດິນ
- ພາຍຫັຼງແກະແກ່ນຊາບເກີນ 2 ວັນໃຫ້ເອົາແກ່ນຊາໃສ່ໃນເປົາທີ່ບາງລະບາຍອາກາດໄດ້ດີ ແລະ ມັດປາກເປົາໃຫ້ດີ ເພື່ອຮັກສາຄວາມຊຸ່ມຂອງເນື້ອເຍື່ອ ໃນແກ່ນຊາ
- ຂຸດຂຸມໃຫ້ໄດ້ຄວາມກວ້າງເທົ່າເປົາຊາ ແລະ ເລິກປະມານ 15-20 ຊມ
- ນຳເອົາແກ່ນຊາທີ່ບັນຈຸໃນເປົາ ລົງຂຸມແລ້ວຊະໃຫ້ບາງໆຫັຼງຈາກນັນກເອົາດນິ ລົງຖົມປະໄວ້
ການຈົມນ້ຳແກ່ນຊາກ່ອນນຳໄປກ້າ
ກ່ອນກ້າແກ່ນຊາຕ້ອງນຳເອົາແກ່ນຊາໄປເທລົງໃນຊາມນ້ຳ, ຕັກເອົາແກ່ນຊາທີ່ຟູອອກຄັດເລືອກເອົາແຕ່ແກ່ນທີ່ຈົມແລ້ວ ແຊ່ນ້ຳປະໄວ້ 24 – 48 ຊົວໂມງ (1 ມື້ 1 ຄືນ ຫືຼ 2 ມື້ແຕ່ບໍ່ ໃຫ້ຫລຸດ 24 ຊົ່ວໂມງ) ແລ້ວ ຈຶ່ງ ນຳໄປລົງໃສ່ໜານ ຫືຼ ເບົ້າ
ການກຽມກ້າແກ່ນຊາ
ການກຽມໜານ: ນຳໃຊ້ດິນຊາຍ 1 ເປົາ , ແກບເຜົາ ເຄງິ່ ເປົາ ແລະ ດນິ ປູກຝັງຜະສົມເຂ້າົ ກັນເພື່ອນຳມາເຮັດໜານກ້າ ຂະໜາດຂອງໜານກ້າ ລວາງກ້ວາງ 1 ແມັດ, ຍາວ 2 ແມັດ ແລະ ສູງປະມານ 12-15 ຊັງຕີແມັດ
ການກຽມເບົ້າ: ກະກຽມດິນໂດຍນຳໃຊ້ດິນປູກຝັງ 3 ຄຸ, ດິນຊາຍ 2 ຄຸ (ຖ້າມີ) ແລະ ແກບເຜົາ 1 ຄຸປະສົມເຂົ້າ ກັນ ແລ້ວ ນຳໄປຮ່າຍໃສ່ເບົ້າຖົງເບົ້າຄວນມີຂະໜາດ 6 x 20 ຊມ
ຫັຼງຈາກກະກຽມໜານ ແລະ ເບົ້າແລວ້ ແມນ່ ໃຫ້ຫົດນາໃສ່ໃຫ້ມຄີ ວາມຊ່ມຸ ຈງຶ່ ເອົາແກ່ນລົງກ້າການເອົາແກ່ນລົງກ້າແມ່ນໃຫ້ເອົາແກ່ນຊາເບື້ອງທີ່ມີຕາຂວ້າມລົງໃນອັດຕາສ່ວນ 4/5 ຂອງແກ່ນ
ຫັຼງຈາກນັນ, ໃຫ້ນຳເອົາຝຸ່ນມາຖົມບາງໆ, ນຳເຟືອງມາປົກອີກຄັງ ແລ້ວຫົດນາໃຫ້ຊຸ່ມ
No comments:
Post a Comment
ສະແດງຄວາມຄິດເຫັນ ຫລື ຄຳຂອບໃຈ ເພື່ອເປັນກຳລັງໃຈໃຫ້ຄົນຂຽນ