ຜັກຫນາມ
ຜັກໜາມ ເປັນຊື່ທີ່ຮຽກທົ່ວໄປ
ມີຊື່ວິທະຍາສາດວ່າ: Lasia
spinosa (L.) Thw. ເປັນພືດພື້ນບ້ານທີ່ມີອາຍຸຫຼາຍປີ ຈະເລີນເຕີບໂຕໄດ້ເອງຕາມທຳມະຊາດ
ພົບໄດ້ຕາມພື້ນທີ່ຊຸ່ມຊື້ນ ແຄມແມ່ນ້ຳແລະລຳເຊ ຜັກໜາມຈະແທງຍອດຈາກເຫງົ້າທີ່ຢູ່ໃຕ້ດິນ
ທຸກສ່ວນຂອງຕົ້ນມີໜາມ ໃບເປັນໃບດ່ຽວ ມີສີຂຽວເຖິງຂຽວເຂ້ມ ເປັນມັນເງົາ ມີຫຼາຍຮູບຊົງ
ແລະ ຫຼາຍຂະໜາດ ມີທັງໃບຮູບຫົວໃຈ ໃບເປັນແສກ ໃບຫຍັກເປັນຮູບຕ່າງໆ ໃບມີໜາມໂດຍສະເພາະດ້ານໃຕ້ໃບ
ຜັກໜາມໜຶ່ງຕົ້ນຈະມີໃບ 1-3 ໃບ ກ້ານໃບກົມ ແລະ ຍາວໄດ້ເຖິງ 1 ແມັດ ດອກຂອງຜັກໜາມມີລັກສະນະເປັນຊໍ່
ກ້ານດອກຍາວ ມີກາບຫຸ້ມຊໍ່ດອກສີມ່ວງແດງ ຫລື ສີນ້ຳຕານມ່ວງ ປາຍແຫຼມຍາວຫຸ້ມດອກໄວ້
ດອກຍ່ອຍທັງຫມົດ ເປັນແທ່ງຮູບຊົງກະບອກສີຊົມພູມ່ວງ ຍາວປະມານ 3-4 ຊມ. ດອກເປັນດອກສົມບູນເພດ
ອອກດອກຊ່ວງເດືອນກຸມພາເຖິງມີນາ ຫຼັງຈາກທີ່ດອກໄດ້ຮັບການປະສົມແລ້ວຈຶ່ງພັດທະນາເປັນຫມາກ
ຢູ່ເທິງກ້ານດອກ ຫມາກຄ່ອນຂ້າງກົມ ຜິວສູງໂນນ ສີຂຽວ ຫມາກແກ່ສີນ້ຳຕານ ແກ່ນມີສີນ້າຕານອ່ອນ
ການຂະຫຍາຍພັນຜັກໜາມສາມາດເຮັດໄດ້ໂດຍການເພາະແກ່ນ
ແລະການແຍກເຫງົ້າຈາກຕົ້ນເດີມໂດຍນຳເຫງົ້າທີ່ມີຕາ ມາຕັດເປັນທ່ອນ ແລ້ວນຳມາປຸກໃນກະຖາງ
ຫລື ແປງປຸກ ແຕ່ໂດຍປົກກະຕິຊາວບ້ານ ບໍ່ນິຍົມນຳຜັກໜາມມາປຸກ ແຕ່ຈະປ່ອຍໃຫ້ຂຶ້ນເອງຈະເລີນເຕີບໂຕຕາມທຳມະຊາດ
ພໍເຖິງຊ່ວງອອກຍອດອ່ອນຊາວບ້ານຈະໄປເກັບເພື່ອນຳມາປຸງອາຫານ ແລະ ຫາກພົບວ່າມີຍອດອ່ອນຈຳນວນຫລາຍກໍ່ຈະນຳໄປຈຳໜ່າຍ
ຍອດອ່ອນຂອງຜັກໜາມສາມາດນຳໄປລວກ ຫລື ໜຶ້ງກິນກັບແຈ່ວ ແລະ ເຮັດເປັນແກງ
ຫລື ຜັດກໍໄດ້ ເມນູຈາກຜັກໜາມ ເຊັ່ນ ຍອດຜັກໜາມລວກກັບແຈ່ວປາແດກ ກິນກັບຫນື້ງປາ
ກັບແຈ່ວຫມາກເລັ່ນ ແຈ່ວກະປິ ນອກນັ້ນຍັງສາມາດນຳໄປໃສ່ ອາຫານເຊັ່ນ ເອາະ ເອາະຫລາບ ແກງ
ຂົ້ວຊີ້ນໃສ່ຜັກຫນາມກໍ່ໄດ້ອີກດ້ວຍ
ສຳລັບຄຸນຄ່າທາງອາຫານທີ່ພົບຫລາຍໃນຜັກໜາມເມື່ອນຳຍອດອ່ອນໄປວິເຄາະໄດ້ແກ່:
- ໂປຣຕີນ 2.20 (ກຣາມ/100ກຣາມ)
- ຄາຣ໌ໂບໄຮເດຣົດ 2.54 (ກຣາມ/100 ກຣາມ)
- ໃຍອາຫານ 1.93 (ກຣາມ/100 ກຣາມ)
- ແຄລຊຽມ 75.40 (ມິນລິກຣັມ/100 ກຣາມ)
- ຟອດຟໍຣັດ 37.60 (ມິນລິກຣັມ/100 ກຣາມ)
- ໂພແທດຊຽມ 353.60 (ມິນລິກຣັມ/100 ກຣາມ)
- ວິຕາມິນເອ ແລະວິຕາມິນອີ
No comments:
Post a Comment
ສະແດງຄວາມຄິດເຫັນ ຫລື ຄຳຂອບໃຈ ເພື່ອເປັນກຳລັງໃຈໃຫ້ຄົນຂຽນ