ຊາ ຫລື ກັນຊາ ມີຊື່ ວິທະຍາສາດວ່າ Cannabis indica ເຊຶ່ງເປັນຊື່ຂອງພືດລົ້ມລຸກສະນິດຫນຶ່ງ ໂດຍທົ່ວໄປ
ຊາຈະມີລຳຕົ້ນສູງປະມານ 2-5 ຊັງຕີແມັດ ມີອາຍຸປະມານ 6-10 ເດືອນ ຈື່ງຈະຂື້ນຫົວ
ເປັນຫົວນົກເຄົ້າ, ເມື່ອໃຫຍ່ເຕັມທີ່ ຕົ້ນຊາຈະມີກິ່ງງ່າແຈກອອກແຕ່ 5-9 ງ່າ
ໃບຊາ ມີລັກສະນະເປັນແຊກ ເລີ່ມແຕ່ 4 -7 ແຊກ ເປັນໃບສີຂຽວແກ່
ມີລິດ ບ່ຮ້າຍແຮງ ສ່ວນທີ່ມີສານກະຕຸ້ນແມ່ນຢູ່ສ່ວນທີ່ເອີ້ນ ກັນວ່າຫົວນົກເຄົ້າ
ຈະມີສານກະຕຸ້ນເຮັດໃຫ້ ມີອາລົມດີຜິດປົກກະຕິ ເຮັດໃຫ້ສະຕິຊ້າລົງກວ່າປົກະຕິ.
ວິທີການກ້າແກ່ນຊາ:
- ກຽມຊາມຫລື ຖາດຢາງ ຫລື ກະຕ່າໄມ້ ຫລື ຂຸດກິນໃຫ້ເປັນຫນານ
- ນຳຊາຍຫຍາບລົງໃນ ຖາດ, ອື່ນໆ ຕາມທີ່ກຽມໄວ້
- ຫົດນ້ຳໃຫ້ປຽກ
- ຢາຍແກ່ນຊາລົງຫນ້າດິນຊາຍ ດ້ວຍໄລຍະຫ່າງໆ
- ຝັກກາບຫມາກພ້າວທີ່ຜ່ານການຕົ້ມ ໃຫ້ມຸ່ນຕັດເປັນຕ່ອນໆ ແລະ ມຸ່ນດີ ປົກຫຸ້ມແກ່ນຫນາປະມານ 2-3 ຊັງຕີແມັດ
- ຫົດນ້ຳໃຫ້ຊຸ້ມ
- ໃຊ້ຜ້າຢາງປົກຫຸ້ມໄວ້ 1 ວັນ 1 ຄືນ ຈຶ່ງເປີດຜ້າອອກຕິດຕາມຫົດນ້ຳເຊົ້າແລງ ປະມານ 5-15 ວັນ ກໍ່ຈະເຫັນຕົ້ນອ່ອນເກີດຂື້ນມາ
- ປະໃຫ້ຕົ້ນອ່ອນສູງປະມານ 3-5 ຊັງຕີ ຈຶ່ງຍາຍໄປໃສ່ເບົ້າ
- ລ້ຽງໄວ້ທີ່ເບົ້າ ປະມານ 1-2 ອາທິດ ກໍ່ສາມາດນຳລົງໄປປຼກໃສ່ດິນໃດ
- ຂໍ້ຄວນລະວັງ ໄລຍະກ້າແກ່ນ ຫ້າມບໍ່ໃຫ້ຖືກແສງແດດ ພາຍຫລັງເປັນຕົ້ນອ່ອນຈື່ງຍ້ານມາໄວ້ບ່ອນທີ່ຖືກແສງແດດໃນຊ່ວງແລງ
No comments:
Post a Comment
ສະແດງຄວາມຄິດເຫັນ ຫລື ຄຳຂອບໃຈ ເພື່ອເປັນກຳລັງໃຈໃຫ້ຄົນຂຽນ