ລັກສະນະການແຜ່ກະຈາຍຂອງຮາກພືດ Distribution characteristics of plant roots
ລັກສະນະການແຜ່ກະຈາຍຂອງຮາກພືດ Distribution characteristics of plant roots |
ການແຜ່ກະຈາຍຂອງຮາກພືດແຕ່ລະຊະນິດນັ້ນ ບໍ່ຄືກັນ ພືດບາງສະນິດມີຮາກແຜ່ກະຈາຍອອກ ເປັນບໍລິເວນກວ້າງ ໃນລະດັບບໍ່ເລິກ ພືດບາງສະນິດມີຮາກຢັ່ງລົງໄປເລີກ ແລະ ມີການແຜ່ກະຈາຍໃນແນວຮາບ ແບບໃດກໍ່ຕາມ ສຳລັບພືດສະນິດດຽວກັນ ລັກສະນະການແຜ່ກະຈາຍຂອງຮາກພືດຂື້ນຢູ່ກັບຊະນິດ ແລະຄວາມເລິກຂອງດິນ ລະດັບນ້ຳໃຕ້ດິນ ລະດູການປູກ ຈົນໄປເຖີງ ປະລິມານນໍ້າທີ່ໃຫ້ແກ່ພືດໃນແຕ່ລະຄັ້ງ
ຊື່ພືດ
|
ຄວາມເລິກຂອງຮາກພືດ
(ແມັດ)
|
ປະລິມານນ້ຳທີ່ໃຊ້
(ມມ)
|
ກະລ່ຳປີ
|
0.4- 0.5
|
380-500
|
ກວ້ຍ
|
0.5-0.9
|
700-1700
|
ເຂົ້າ
|
|
500-1000
|
ສາລີ
|
1-1.7
|
500-800
|
ເຂົ້າຟ້າງ
|
1-2
|
450-650
|
ຫມາກໂມ
|
1-1.5
|
400-600
|
ຖົ່ວຝັກຍາວ
|
0.5-0.7
|
300-500
|
ຖົ່ວແກ່ນ
|
0.6-1
|
350-500
|
ຖົ່ວດິນ
|
0.5 – 1
|
500-700
|
ຖົ່ວເຫລືອງ
|
0.6 -1.3
|
450 -700
|
ດອກຕາເວັນ
|
0.8-1.5
|
600-1000
|
ຝ້າຍ
|
1-1.7
|
700-1300
|
ຫມາກເຜັດ
|
0.5 – 1
|
600-900
|
ຫມາກເລັ່ນ
|
0.7 -1.5
|
400-600
|
ມັນຝຣັງ
|
0.4 – 0.6
|
500-700
|
ໄມ້ໃຫ້ຫມາກຕະກຸນສົ້ມ
|
1.2 -1.5
|
900-1200
|
ຢາສູບ
|
0.5 – 1
|
400-600
|
ຫມາກນັດ
|
0.3 -0.6
|
700-1000
|
ຫອມບົ່ວ
|
0.3 – 0.5
|
350-550
|
ອ້ອຍ
|
1.2 -2
|
1000-1500
|
ຈາກຕາຕະລາງຂ້າງເທິງ ຖ້ານຳຄ່າຄວາມເລິກຮາກໄປໃຊ້ງານ
ຈະຕ້ອງເຮັດໃຫ້ເປັນຄວາມເລິກຂອງ
ຮາກພືດໃຊ້ການກ່ອນຄື: ເຄິ່ງຫນຶ່ງຂອງຮາກແທ້
ທີ່ຄິດໄລ່ຮາກພືດໃຊການ ເພາະຮາກພືດໃຊ້ການສາ
ມາດດູດນ້ຳໄປໃຊ້ໄດ້ 70% ຂອງຄວາມຊື້ນທີ່ພືດໃຊ້ທັງຫມົດ
ການດູດນ້ຳຈາກດິນໃນຊັ້ນຕ່າງໆ
ໃນດິນ ທີ່ມີເນື້ອດິນສະຫມ່ຳສະເຫມີ ແລະ ມີຄວາມຊື້ນທີ່ພືດນຳໃຊ້ໄດ້ຕະຫລອດຄວາມເລິກຂອງເຂດຮາກ ພືດຈະໃຊ້ນ້ຳ
ຈາກສ່ວນເທິງຂອງຮາກຢ່າງໄວວາ ສ່ວນລຸ່ມພືດຈະດູດນ້ຳໄປໃຊ້ຊ້າກວ່າຫລາຍ ຈາກການສຳຫລວດ ແລະ ສຶກສາພົບວ່າ ພືດ
ເກືອບທຸກສະນິດທີ່ປູກໃນເນື້ອດິນທີ່ສະຫມ່ຳສະເຫມິກັນ ມີຄວາມຊື້ນໃນດິນເທົ່າໆ ການດູດນ້ຳຈາກຊັ້ນດິນຈະຄ້າຍຄືກັນ
ເຊິ່ງກຳນົດແບ່ງເຂດຊັ້ນດິນອອກເປັນສ່ວນເທົ່າໆກັນ ປະມານ 40% ຂອງຄວາມຊື້ນທັງຫມົດ ໃນຊັ້ນທີ່1 ກວມເອົາ ອີກ
30% ຈາກຊັ້ນທີສອງ, 20% ຈາກຊັ້ນທີ່3 ແລະ 10% ຈາກຊັ້ນທີ4 ດັ່ງຮູບສະແດງລຸ່ມນີ້:
ຄ່າສະເລ່ຍຄວາມຊື້ນທີ່ພືດດູດໄປຈາກດິນໃນແຕ່ລະຊັ້ນ |
ຍັງມີບ່ອນທີ່ຂຽນຜິດຫລັກໄວຍະກອນ.
ReplyDeleteແຕ່ຢ່າງໃດກໍ່ຕາມ ຂອບໃຈຫລາຍໆ ສຳລັບຂໍ້ມູນ ແລະ ຂ່າວສານ ເພາະຂໍ້ມູນຕ່າງໆມີຜົນຕໍ່ວຽກງານພັດທະນາຊົນນະບົດ ກໍ່ຄືປະເທດຊາດ.