ຊື່ວິທະຍາສາດ: Raphanus sativus L.
ຊື່ສາມັນ: Chinese radish
ຕະກຸນ: Brassicaceae (Cruciferae)
ຜັກກາດຫົວ | |
---|---|
ຜັກກາດຫົວ (ສີຂາວ) | |
ການຈຳແນກຊັ້ນທາງວິທະຍາສາດ | |
ອານາຈັກ: | Plantae |
ບໍ່ໄດ້ຈັດ ອັນດັບ: | Angiosperms |
ບໍ່ໄດ້ຈັດ ອັນດັບ: | Eudicots |
ບໍ່ໄດ້ຈັດ ອັນດັບ: | Rosids |
ອັນດັບ: | Brassicales |
ວົງ: | Brassicaceae |
ສະກຸນ: | Raphanus |
ສະປີຊີ: | R. sativus |
ຊະນິດ ຍ່ອຍ/noitalics: | R. sativus subsp. longipinnatus[1] |
Trinomial name | |
Raphanus sativus subsp. longipinnatus L. |
ລັກສະນະທາງພືດສາດ:
ຮາກ ແລະ ຫົວ: ຮາກ ຫຼື ຫົວຂອງຫົວຜັກກາດຂາວ (ຫົວໄຊໂປ້) ມີລັກສະນະຊົງກົມຮູບຊົງກະບອກ ຫຼື ຮູບກວຍຍາວ ຫຼື ຮູບຊົງອື່ນໆຕາມສາຍພັນ, ຫົວມີສີຂາວຈົນເຖິງສີແດງເປັນສ່ວນທີ່ນາໍ ມາປະກອບອາຫານສ່ວນປາຍຂອງຮາກ ຫຼື ຫົວມີຮາກຝອຍຂະໜາດນ້ອຍແທງດິ່ງລົງດ້ານລຸ່ມ.ລໍາຕົ້ນ:
ລໍາຕົ້ນຂອງຫົວຜັກກາດມີຂະໜາດສັ້ນ, ກົມ ແລະ ເປັນຂໍ້ສັ້ນບໍ່ມີກິ່ງກ້ານແທງອອກມາບໍລິເວນກາງ ຫຼື ຮາກຂອງຫົວຜັກກາດຂາວ.
ໃບ:
ໃບຂອງຫົວຜັກກາດຂາວ ເປັນໃບດ່ຽວແທງອອກບໍລິເວນຂໍ້ຂອງລໍາຕົ້ນ, ມີທັງຊະນິດຂອບໃບລຽບ ແລະ ຂອບໃບວໍ້າສີກຂາດເຂົ້າ.
ດອກ:
ດອກຂອງຫົວຜັກກາດຂາວ ເປັນດອກສົມບູນເພດອອກຈາກກາງລໍາຕົ້ນມີກ້ານດອກຍາວ 50-100 ຊມ.ດອກມີສີຂາວ ຫຼື ຂາວມ້ວງປະກອບດ້ວຍກີບລ້ຽງ 5 ອັນ ລຽງຕົວເປັນ 2 ຊັ້ນ, ສ່ວນກີບດອກມີ 5 ອັນ ມີທໍ່ນໍ້າຫວານຢູ່ຖານກີບ, ພາຍໃນດອກມີເກສອນຜູ້ 6 ອັນ ແລະ ເກສອນໂຕແມ່ 1 ອັນ, ດອກບານໃນຊ່ວງເຊົ້າ.
ຝັກ ແລະ ແກ່ນ:
ຝັກຂອງຫົວຜັກກາດຂາວຍາວປະມານ 2-6 ຊມ, ມີສີຂຽວເຂັ້ມຝັກຈະແກ່ຈາກດ້ານລຸ່ມຂື້ນຫາດ້ານເທິງ ເມື່ອຝັກແກ່ຈະມີສີນໍ້າຕານ ເປືອກແຂງບໍ່ມີຮອຍແຕກຕາມຮອຍຕະເຂັບພາຍໃນມີແກ່ນປະມານ1-10 ແກ່ນ ມີລັກສະນະກົມສີນໍ້າຕານເຖີງສີນໍ້າຕານແດງ, ບາງພັນຈະເປັນສີເຫຼືອງຂະໜາດແກ່ນປະມານ 3 ມມ.ປະໂຫຍດຈາກການແປຮູບ
- ເນື່ອງຈາກຫົວຜັກກາດຂາວມີລົດຊາດເຂັ້ມຈື່ງນິຍົມນໍາມາປະກອບອາຫານໄດ້ຫຼາຍຢ່າງ.
- ຈະເອົາມາແປຮູບເປັນຫົວຜັກກາດດອງເຄັມ ແລະ ດອງຫວານໄວ້ກິນດົນ.
- ຫຼື ຈະແປຮູບໃນຮູບແບບຕາກແຫ້ງ.
- ນໍາມາຝານເປັນແຜ່ນບາງໆ ນິຍົມເອົາມາແປະໄວ້ເທິງ
- ໜ້າເພື່ອບໍາລຸງຜິວໜ້າຊ່ວຍລົບເລືອນຮອຍຫ້ຽວ, ຮັກສາຟ້າ ແລະ ຈຸດດ່າງດໍາໄດ້.
- ສານສະກັດຈາກຫົວຜັກກາດຂາວ ແມ່ນນໍາມາສະກັດເປັນຢາຮັກສາຟ້າ ແລະ ຈຸດດ່າງດໍາເນື່ອງຈາກວ່າມີສານຫຼາຍຊະນິດ ທີ່ອອກລິດຍັບຢັ້ງເອັນໄຊໄທໂຣຊິເນສ (AntivrosinaseActivity) ທີ່ເປັນສານສໍາຄັນໃນຂະບວນການສ້າງເມັດສີຂອງຜິວໜັງເຮັດໃຫ້ຜິວພັນຄໍ້າ.
- ໃບ ແລະ ລໍາຕົ້ນ ຫຼັງການເກັບກ່ຽວນໍາມາໃຊ້ເປັນອາຫານສັດລ້ຽງໄດ້ແກ່: ໝູ, ງົວ ແລະ ຄວາຍ.
- ໃບ ແລະ ລໍາຕົ້ນ ນໍາມາຜະລິດເປັນນໍ້າໝັກຊີວະພາບ ຫຼື ໃຊ້ເຮັດປຸ໋ຍໝັກ
ຄຸນປະໂຫຍດ
- ຊ່ວຍກະຕຸ້ນຄວາມຢາກກິນອາຫານໄດ້ດີ.
- ຊ່ວຍຍ່ອຍອາຫານ, ຊ່ວຍໃຫ້ລະບາຍ.
- ມີລິດຂ້າເຊື້ອລາ.
- ຊ່ວຍຫຼຸດນໍ້າຕານໃນເລືອດ.
- ຊ່ວຍກະຕຸ້ນການໄຫຼວຽນຂອງນໍ້າບີ.
- ຕ້ານອະນຸມູນລິດສະລະ ແລະ ຊ່ວຍຫຼຸດຮອຍຫ້ຽວ.
- ຕ້ານການອັກເສບ.
- ຕ້ານມະເຮັງ.
- ວິຕາມິນຊີ ແລະ ສານປະກອບຟີນອບ ໃນຫົວຜັກກາດຂາວມີຄຸນສົມບັດຊ່ວຍໃຫ້ຜິວຂາວ.
- ໃຊ້ບົດແລ້ວເອົາໄປພອກໃສ່ບາດເແຜເກີດຈາກໄຟໄໝ້, ນໍ້າຮ້ອນລວກໄດ້.
ຂໍ້ຄວນລະວັງ
- ຫົວຜັກກາດຂາວມີສານ Allyl isothiocyanateແລະ Thioglycoside ທີ່ສາມາດເຮັດໃຫ້ເກີດອາການຜື່ນແພບໍລິເວນຜິວໜັງໄດ້.
- ຫົວຜັກກາດຂາວມີສານ Saponin ທີ່ອອກລິດທໍາລາຍລະບົບປະສາດ ທີ່ນິຍົມໃຊ້ເປັນສ່ວນປະສົມຂອງຢາຂ້າແມງໄມ້ເມື່ອຮັບປະທານດິບອາດເຮັດໃຫ້ເກີດອັນຕະລາຍໄດ້.
ຄຸນປະໂຫຍດດ້ານໂພສະນາການ
ພະລັງງານ 14 ກິໂລແຄລໍລີ, ໂປຼຕີນ 0.6 ກຼາມ, ຄາໂບຣາຍເດຼດ 3 ກຼາມ, ແຄນຊຽມ 24 ກຼາມ, ຟອດສະຟໍລັດ 14
ກຼາມ, ເຫຼັກ 0.4 ມິນລີກຼາມ, ວິຕາມິນຊີ 22 ມິນລີກຼາມ, ວິຕາມິນ B1.
ສານສໍາຄັນທີ່ພົບ: ໃນສ່ວນຂອງຮາກກົກຜັກກາດຂາວ ສົດພົບອົງປະກອບທາງເຄມີຫຼາຍຊະນິດໄດ້ແກ່.
- Kaempferol.
- Cyanide.
- Triterpenes.
- Gentisic acid.
- Hydrocinnamic acid.
- Vanillic acid.
- Pelargonidin.
- Luteolin.
- Myricetin.
- Quercetin.
- Flavonoid.
- Alkaloids.
- Saponins.
- Coumarins -(Methylthio)- butenyl isothiocyanate.
- Allyl isothiocyanate
- Benzyl isothiocyanate
- Phenethyl isothiocyanate
- L-ascorbic acid
No comments:
Post a Comment
ສະແດງຄວາມຄິດເຫັນ ຫລື ຄຳຂອບໃຈ ເພື່ອເປັນກຳລັງໃຈໃຫ້ຄົນຂຽນ